Boek Nederlands

Buiten mezelf

Buiten mezelf

Genre:
Sasha Salzmanns bejubelde roman ‘Buiten mezelf’ gaat over de vraag wie jou zegt wie je bent en over het onstilbare verlangen naar het leven zelf en de uitdagende grenzeloosheid ervan. Het verhaal is een zoektocht – naar een verdwenen broer, naar brokstukken van een familiegeschiedenis, naar houvast, naar hen die begrijpen, naar een thuis. Alissa en Anton, tweeling, zijn altijd samen. Eerst in Mosk
Titel
Buiten mezelf
Auteur
Sasha Marianna Salzmann
Vertaler
Goverdien Hauth-Grubben
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Ausser sich
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2018
365 p. : ill.
ISBN
9789025451653 (paperback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands, Duits

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Een verhaal als een kubistisch portret

Roman. Een Russisch-Joodse familiegeschiedenis, een landverhuizing, een geslachtsverandering en een portret van Istanbul tijdens de protesten in het Gezipark… Uiteenlopender kan het niet worden en toch brengt Sasha Marianna Salzmann het allemaal samen in haar beklijvende debuut.

Wat vormt je identiteit? Is het de familie waarin je opgroeit? De taal die je spreekt? Het land waar je vandaan komt? Het geslacht waarmee je geboren wordt? En wat als dat allemaal niet eenduidig is? Rond die vragen spint de Duitse schrijfster Sasha Marianna Salzmann (33) haar duizelingwekkende romandebuut Buiten mezelf.

Salzmann is in veel opzichten een buitenbeentje. Ze werd geboren als kind van Joodse ouders in de Sovjet-Unie, maar groeide sinds haar elfde op als migrante in Duitsland. Ze is lesbisch en bestempelt zichzelf als genderfluïde. Als volwassene nam ze de voornaam van haar overgrootvader ­Sasha aan om dat te onderstrepen. In Istanbul, waar ze enkele jaren woonde, verkeerde ze in de transgendercommunity. De literaire wereld beschouwt ze niet als haar natuurlijke biotoop. Ze verdiende haar strepen als theatermaker bij het Berlijnse Gorki Theater, met stukken waarin ze vaak de Joodse identiteit onder de loep neemt.

Het lijkt misschien viswijverig om…Lees verder