W. van Steve Sem-Sandberg is het verhaal van een trouwe voetsoldaat, die in een vlaag van jaloezie de vrouw die hij liefheeft vermoordt. Steve Sem-Sandberg is de winnaar van de Eyvind Johnson Prijs, eerder gewonnen door o.a. Kerstin Ekman en Per Olof Enquist. De vertaalrechten van W. zijn aan twaalf landen verkocht. Dit waargebeurde verhaal inspireerde Georg Büchner in 1836 tot het schrijven van e
Titel
W.
Auteur
Steve Sem-Sandberg
Vertaler
Geri De Boer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
W.
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2022
379 p.
ISBN
9789026353536 (hardback)

Besprekingen

Omringd door demonen

De Zweedse schrijver Steve Sem-Sandberg kruipt in het hoofd van een geesteszieke in een knappe meerstemmige roman. Door de bloemrijke taal zijn de waanbeelden levensecht.

Wat gaat er om in het hoofd van een psychopaat? In zijn nieuwe roman W. kruipt de Zweedse schrijver Steve Sem-Sandberg in de gedachten van de moordenaar Woyzeck, die zijn geliefde Johanna Woost met een sabel om het leven brengt. Wanneer hij haar met een ander aantreft, steekt hij meerdere malen op haar in. Hij vlucht, ontdoet zich van zijn wapen maar wordt opgepakt. Drie jaar later wordt hij, na een reeks verhoren en twee afgewezen gratieverzoeken tot de dood veroordeeld.

De 63-jarige Sem-Sandberg kiest wel vaker voor onsympathieke hoofdpersonages. Hij brak in 2009 internationaal door met De onzaligen van Lódz. Daarin offert de Joodse gettoleider Chaim Rumkowski kinderen, bejaarden en zieken op in de hoop dat de werkenden, inclusief hijzelf, niet op transport worden gesteld. Historici twisten nog altijd over de vraag of hij een harteloos monster of een calculerende opportunist was. De Tweede Wereldoorlog is ook het decor van De kinderen van Spiegelgrund (2014), waarin…Lees verder

Over Steve Sem-Sandberg

CC BY 3.0 - Foto van/door Bengt Oberger

Steve Sem-Sandberg (Oslo, 16 augustus 1958) is een Zweeds schrijver, criticus, vertaler, voormalig eindredacteur van de Zweedse krant Dagbladet en oud-journalist voor Dagens Nyheter. Zijn grote internationale doorbraak als schrijver kwam in 2009 met zijn roman De onzaligen van Łódź (De fattiga i Łódź), waarvoor hij in Zweden de prestigieuze Augustprijs ontving. De roman verscheen in 2011 in het Nederlands en werd vertaald in meer dan twintig landen.

Door de jaren heen heeft Sem-Sandberg vele prijzen en onderscheidingen voor zijn werk ontvangen. Vóór De onzaligen van Łódź verwierf hij al bekendheid door zijn romans Theres (1996, over terroriste Ulrike Meinhof), Allt förgängligt är bara en bild (1999) en Ravensbrück (2003).

Steve Sem-Sandberg woont en werkt in Wenen, Oostenrijk.

Bibliografie

1. Sländornas värld, roman (1976)
2. Sökare i dödsskug…Lees verder op Wikipedia