Boek
Nederlands
Essays van de Amerikaanse denker (1933-2004) over vrouwenemancipatie.
Onderwerp
Vrouwen
Titel
Over vrouwen
Auteur
Susan Sontag
Inleider
Bregje Hofstede
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
On women
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2023
221 p.
ISBN
9789493304642 (paperback)

Besprekingen

Een bundeling literaire essays over vrouwenemancipatie door de Amerikaanse denker Susan Sontag (1933-2004). In dit boek worden onderwerpen als de neiging van vrouwen om zich kleiner en afhankelijker te maken, schoonheid, veroudering, macht en klasse besproken. De auteur roept op tot het verdedigen van intellect en complexiteit tegen versimpeling. Ondanks dat de meeste stukken rond 1970 zijn geschreven, op het hoogtepunt van de tweede feministische golf, blijven ze actueel. Met diepgang geschreven. Geschikt voor de meer geoefende lezer. Susan Sontag (New York, 1933 - New York, 2004) was o.a. schrijver, scenarioschrijver, professor en historicus. Ze schreef vele boeken. Haar werk werd in verschillende landen uitgegeven en won meerdere prestigieuze literaire prijzen, zoals de National Book Award, de National Book Award for Fiction en de Vredesprijs van de Duitse Boekhandel.

Over Susan Sontag

CC BY 4.0 - Foto van/door User:LynnGilbert5

Susan Sontag, geboren als Susan Rosenblatt (New York, 16 januari 1933 - 28 december 2004), was een Amerikaanse schrijfster, filosoof, essayist en politiek activiste.

Levensloop

Sontag kwam uit een Joods gezin. Ze was een dochter van een exporteur van bont en een alcoholistische lerares. Haar vaders zaken noopten haar ouders tot veelvuldige afwezigheid, en zij groeide op bij haar grootouders in Tucson (Arizona). Haar vader stierf op zakenreis in China in 1939 aan tuberculose. Haar moeder hertrouwde, en Susan Rosenblatt nam de achternaam van haar stiefvader Sontag aan.

Als tiener bezocht Sontag de highschool in Los Angeles. Ze bleek een uitzonderlijk begaafde leerlinge en behaalde op 15-jarige leeftijd het diploma na het overslaan van drie klassen. In 1949 studeerde ze aan de Universiteit van Chicago, waar ze haar Bachelor of Liberal Arts haalde in Frans, literatuur en filosofie. In 1950 ontmoette ze in Chica…Lees verder op Wikipedia