Boek
Nederlands

Uitroeien die beesten

Sven Lindqvist (auteur)
+1
Uitroeien die beesten
×
Uitroeien die beesten Uitroeien die beesten

Uitroeien die beesten

Verhandeling over koloniale geschiedenis in Centraal-Afrika, vervlochten met een beschrijving van een reis in het gebied in de late twintigste eeuw.
Titel
Uitroeien die beesten
Auteur
Sven Lindqvist 1932-2019
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Utrota varenda jävel
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2022
236 p. + ill.
ISBN
9789044546149 (paperback)

Besprekingen

Een verhalend geschreven boek over de koloniale geschiedenis van het Afrikaanse continent. Geobsedeerd door het citaat uit ‘Heart of Darkness’ onderzoekt Sven Lindqvist Europees imperialisme in Centraal-Afrika. Dit onderzoek vervlecht hij met een beschrijving van zijn reiservaringen in het gebied in de late twintigste eeuw. Met diepgang en aangrijpend geschreven. Met name geschikt voor een geoefende lezersgroep. Met illustraties in zwart-wit. Sven Lindqvist (Stockholm, 1932 - Stockholm, 2019) was een wereldberoemde Zweedse schrijver en journalist. 'Uitroeien die beesten' werd oorspronkelijk gepubliceerd in 1992.

Over Sven Lindqvist

Sven Oskar Lindqvist (Stockholm, 28 maart 1932 - aldaar, 14 mei 2019) was een Zweeds auteur. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste schrijvers van de moderne Zweedse letteren.

De Nederlandse vertaling van zijn boek Utrota varenda jävel (1992), met de titel Uitroeien die beesten, is in augustus 2022 uitgebracht bij uitgeverij De Geus. In dit boek, dat Lindqvist als zijn belangrijkste werk zag, plaatst hij grote thema's als het Europese kolonialisme en de racistische ideologie in westerse cultuurhistorische context. De in 2019 verschenen documentaire Exterminate All the Brutes is een verfilming van het boek.

Eerder verscheen Terra nullius - en resa genom ingens land (2005; Nederlandse vertaling Een reis door niemandsland, 2007), waarvoor Lindqvist het Australische continent doorkruiste en de afstammelingen van de oorspronkelijke bevolking ontmoette.

Biografie

Lindqvist studeerd…Lees verder op Wikipedia