Boek
Nederlands

Hocus, pocus, pas op !

Tais Teng (auteur), Riske Lemmens (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
De onhandige goochelaar Mister Magic doet met zijn leerlingen mee aan de wedstrijd om de zilveren hoed. Ook heks Eucrasia doet daaraan mee. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Toveren
Leesniveau
AVI 7
Titel
Hocus, pocus, pas op ! / Tais Teng ; tek. van Riske Lemmens
Auteur
Tais Teng
Illustrator
Riske Lemmens
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2003
53 p. : ill.
ISBN
90-276-4833-6

Besprekingen

In de Spetterreeks van uitgeverij Zwijsen verscheen de vijfde reeks met de stilaan vertrouwde Leeslat aanduiding: leeservaring, AVI en thema. Leestechnisch scoren de verhalen van 6 tot 7 op de AVI-schaal.

In Hocus, Pocus, Pas op! wisselen de personages voortdurend. Deze verwarrende verhaallijn maakt het voor de lezer erg ingewikkeld. De grappen zijn flauw en voorspelbaar. Mister Magic blijkt net zoals in een vorig boek een kluns in het toveren. Net zoals in Hocus, Pocus, Oei! heeft dit kwalijke gevolgen voor de kinderen die bij hem in de leer zijn. De taal klinkt erg Hollands met zinnen zoals "'Dit huis is echt ongelooflijk heftig gaaf,' fluistert Bram tegen Rutger. 'Moet je die joekels van goocheldozen zien. Hé, dat is geinig.'" [Anita Wuestenberg]
Mister Magic is een onhandige goochelaar wiens trucs niet altijd even goed lukken. Zijn leerlingen Bram, Suzanne en Rutger helpen hem zo goed mogelijk met zijn saaie trucs. Wanneer de heks Eucrasia bij hem op bezoek komt en hem vertelt dat zij ook meedoet met de wedstrijd om de zilveren hoed, moeten ze een goede goocheltruc bedenken. Ook de kat Bastet speelt in dit vrolijke goochelverhaal een grote rol. Goed leesbaar verhaal voor kinderen in groep 4 die graag lezen. De fantasiesfeer in het verhaal, bijvoorbeeld de pratende kat Bastet, zal bij deze lezers aanslaan. Korte hoofdstukken en een duidelijke letter. Bij ieder hoofdstuk staat een zwartwitillustratie met een situatie uit het verhaal. Op de voorkant de goochelaar met konijnenoren en de dansende heks. Een fijn verhaal om zelf te lezen vanaf ca. 8 jaar en eventueel voorlezen vanaf ca. 5 jaar.

Over Tais Teng

Tais Teng, pseudoniem van Thijs van Ebbenhorst Tengbergen ('s-Gravenhage, 14 april 1952), is een Nederlands schrijver/kunstenaar, die bij het grote publiek vooral bekend is vanwege zijn activiteiten voor het Griezelgenootschap.

Biografie

Jeugd

Als kind ambieerde hij een carrière als ruimtepiloot of duiker naar verzonken schatten. Lezen ging niet best en hij kreeg bijles. Uiteindelijk overwon hij zijn aversie tegen lezen en begon hij zelf zijn eigen verhalen te schrijven. Ook toonde hij een talent voor schilderen en tekenen. Hij studeerde korte tijd biologie, maar gaf zijn studie op om zich te concentreren op schilderen, tekenen en het schrijven van korte verhalen.

Sciencefiction

Rond 1971 vestigde hij zich als illustrator/kunstenaar. Zijn belangstelling voor sciencefiction leverde hem enige opdrachten op van uitgevers binnen het genre. SF w…Lees verder op Wikipedia