Boek
Nederlands

De jongen uit de Kaiserhofstrasse : hoe een Joodse familie op wonderbaarlijke wijze de oorlog overleefde

Valentin Senger (auteur), Lucienne Pruijs (vertaler)

De jongen uit de Kaiserhofstrasse : hoe een Joodse familie op wonderbaarlijke wijze de oorlog overleefde

Een Joods gezin weet met de hulp van een politieman en door een netwerk van leugens en een aantal toevalligheden het naziregime te overleven.
Titel
De jongen uit de Kaiserhofstrasse : hoe een Joodse familie op wonderbaarlijke wijze de oorlog overleefde
Auteur
Valentin Senger
Vertaler
Lucienne Pruijs
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Kaiserhofstrasse 12
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, © 2020
255 p.
ISBN
9789046826973 (paperback)

Besprekingen

In deze toegankelijke klassieker uit 1978, die nu voor het eerst in het Nederlands is vertaald, blikt de Duitse auteur Valentin Senger (1918-1997) terug op zijn jeugd in Frankfurt am Main. Hij groeide op in een gezin dat van Russische komaf was. Zijn vader, Moissej Rabizanovitsj, was metaalarbeider en was vanwege zijn idealen Rusland ontvlucht. Moeder Olga Soedakovitsj werd in Duitsland actief in allerhande linksgeoriënteerde actiegroepen. Vanwege hun politieke overtuiging en Joods-Russische achtergrond liepen zij en hun kinderen groot gevaar nadat Hitler in 1933 aan de macht kwam. Een vriendelijke politieman bezorgde hen midden jaren dertig nieuwe papieren en een nieuwe identiteit, waardoor het gezin aan de Holocaust ontkwam. In ‘De jongen uit de Kaiserhofstrasse’ schrijft Senger in korte hoofdstukken over het gezinsleven, over zijn liefdes en over zijn buurtgenoten. Zo ontstaat een beeld van het dagelijks leven in een doodgewone straat in het Duitsland van de jaren twintig, dertig e…Lees verder

Over Valentin Senger

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Gaki64

Valentin Senger (Frankfurt am Main, 28 december 1918 – aldaar, 4 september 1997) was een Duits schrijver en journalist van Russisch-Joodse afkomst.

Leven en werk

Valentins ouders waren vanwege hun revolutionaire activiteiten tegen het Russische Keizerrijk gevlucht naar Frankfurt am Main. Valentins vader, Moissee Rabisanowitsch was metaalbewerker en revolutionair. De naam Senger was een na de Russchische revolutie aangenomen naam. Valentins moeder, Olga Moissejewna was politiek actief en zette zich in Frankfurt am Main in voor de Russisch-Joodse arbeidersbeweging. In Duitsland steunden ze de Duitse communistische partij. Valentin, zijn zusje Paula en broertje Alex waren van kleins af aan verbonden aan de jeugdorganisatie van die partij. De familie was liberaal Joods en ging zelden naar de synagoge.

Hij woonde en werkte van 1918 tot 1997 in Frankfurt am Main als leraar technisch tekenen aan de technische school, ontwerp…Lees verder op Wikipedia