Boek
Nederlands

Tijl Uilenspiegel : roman

+1
Tijl Uilenspiegel : roman
×
Tijl Uilenspiegel : roman Tijl Uilenspiegel : roman

Tijl Uilenspiegel : roman

Dit is het verhaal van Tijl, zoon van Klaas de Kolenbrander en Soetkin, bijgenaamd Uilenspiegel, wat eigenlijk betekent: ‘kus mijn kont’. Het verhaal van een onbezorgde potsenmaker die van zijn aanstekelijke lach werd beroofd en die worstelde om hem terug te krijgen.

Zo begint deze zeer vrije bewerking van Charles De Costers klassieker La Légende d’Ulenspiegel, waarin Tijl, bij zijn t
Titel
Tijl Uilenspiegel : roman
Auteur
Walter van den Broeck 1941-
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag, © 2022
317 p.
Aantekening
Zeer vrij naar La Légende d'Ulenspiegel van Charles De Coster
ISBN
9789464340914 (paperback)

Besprekingen

De spiegel die Tijl ons nog steeds voorhoudt

Wie Walter van den Broecks vrije herwerking van Tijl Uilenspiegel leest, krijgt vooral een flinke portie achtergrond.

Tijl Uilenspiegel is de mythische Vlaamse potsenmaker die iedereen zonder onderscheid van rang of stand te grazen neemt door in te spelen op elke menselijke zwakheid: jaloezie, hebzucht, geilheid, machtswellust of naïviteit. Hij is de man die 'u lieden' een spiegel voorhoudt, zoals zijn naam aangeeft. Ook in de zeer vrije bewerking die Walter van den Broeck van La Légende d'Ulenspiegel van Charles de Coster (1927-1879) maakte, zijn de strapatsen talrijk. Typerend is bijvoorbeeld hoe Uilenspiegel zich voordoet als kunstschilder en aan edelen een schilderij toont en hen vertelt dat alleen zij die van 'adellijken bloede' zijn hun zelfportret zullen kunnen waarnemen. Iemand die niet van adel is 'zal alleen een witte muur zien'. Terwijl de graven en gravinnen naar het witte doek staren roemen ze allen zijn talent want niemand wil toegeven dat ze misschien geen adellijk bloed door hun aderen hebben stromen.

Opvallend in deze herwerking is dat Van den Broeck de complexe…Lees verder

WALTER VAN DEN BROECK Tijl Uilenspiegel

**()**

‘Zeer vrij naar ‘La légende d’Ulenspiegel’ (1867) van Charles De Coster’, staat te lezen op de titelpagina van Walter van den Broecks nieuwe roman. Vanaf de 15de eeuw is een verhalentraditie ontstaan rond de legendarische entertainer-provocateur. De Coster zag in Uilenspiegel een symbool van verzet en maakte van de schabouwelijke potsenmaker uit de volksverhalen een rebelse vrijheidsstrijder, die het tijdens de Tachtigjarige Oorlog samen met zijn vriend Lamme Goedzak opneemt tegen de Spaanse bezetter. Geen wonder dat de Vlaamse

Beweging Tijl maar al te graag voor haar kar spande. Van den Broeck treedt grotendeels in De Costers voetsporen, maar reduceert ‘Tijl’ tot een kluchtige schelmenroman, inclusief het barokke, soms smakeloze idioom – zo zijn vrouwen immer gewillige ‘hete truffels’ met ‘vochtige grotten’. De volksheld, niemand ontziend bij Hugo Claus en Daniel Kehlmann, verwatert…Lees verder

Over Walter van den Broeck

Walter Stefaan Karel van den Broeck (Olen, 28 maart 1941) is een Vlaams roman- en toneelschrijver.

Biografie

Walter van den Broeck werd geboren op 28 maart 1941 als zoon van een Duitse moeder en een vader met een Vlaamse en Mexicaans-Filipijnse achtergrond. Hij groeide op in de cité naast de koperfabriek in Olen, waar zijn vader werkte. Walter begon zijn loopbaan als leraar Nederlands en geschiedenis in het Vlaamse Rijksonderwijs. In 1974 nam hij ontslag en werd hoofdredacteur van het gratis weekblad Turnhout Express. Hij richtte samen met Frans Depeuter en Robin Hannelore in 1965 het tijdschrift Heibel op, dat kritisch, humoristisch en polemisch gevestigde literaire waarden op de korrel nam.

In 1965 trouwt hij met Eliane de Winter, met wie hij in 1966 twee kinderen kreeg: Stefan (de latere schrijver) in januari en Karl (de latere journalist) in december.

Na een aantal autobiografisch geti…Lees verder op Wikipedia