Boek
Nederlands

Het gouden uur

Wytske Versteeg (auteur)
+1
Het gouden uur
×
Het gouden uur Het gouden uur
Genre:
De levens van een oud-soldaat, een asielzoeker en een hulpverlener raken met elkaar verweven, met grote gevolgen voor elk van hen.
Onderwerp
Goed en kwaad, Troost
Titel
Het gouden uur
Auteur
Wytske Versteeg 1983-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij BV, 2022
232 p.
ISBN
9789021460680 (paperback)

Besprekingen

Eerste hulp bij hulpverlening

In Het gouden uur schetst Wytske Versteeg een hachelijke driehoeksverhouding tussen dader, slachtoffer en hulpverlener. Centraal staat de vraag wie nu precies de macht over wie heeft.

Wat doe je met de sleutels van een huis dat niet meer bestaat? Ahmed bewaart zijn huissleutel nog altijd in zijn broekzak, hoewel zijn woning in puin ligt, net als zijn door oorlog geteisterde land. Ooit was hij een violist, nu een vluchteling. Na een vreselijke boottocht over de Middellandse Zee, via nog vreselijkere vluchtelingenkampen, belandt hij in een Nederlands volkstuincomplex. De tuinders staan niet bepaald te springen om Ahmeds komst. Alleen Mari vindt het fijn dat hij er is; ze biedt hem een plek bij haar thuis aan. Is Ahmed daar blij mee? Niet echt. Hij haat de rol van beleefde bedelaar die hij gedwongen moet innemen. 'Een bedelaar kan niet boos overkomen, niet arrogant of agressief, hij moet zijn zoals de wereld hem wil zien.' Als hij het even niet meer trekt, tast hij in zijn broekzak en duwt hij zijn vingers tegen het scherpe deel van zijn oude huissleutel.

Het zijn details zoals met die sleutel die aantonen hoe opmerkzaam Wytske Versteeg (1983) is in haar vij…Lees verder

WYTSKE VERSTEEG Het gouden uur

BOEKENBAL

*****

‘Het gouden uur’ is de vijfde roman van de amper 39-jarige Wytske Versteeg, maar toch is haar werk al met twee oeuvreprijzen bekroond. Die waardering vertaalt zich echter nog niet in de lezersaantallen. Is dat onrechtvaardig? Ja en nee, laat ‘Het gouden uur’ zien. Je verwondert je na het lezen dat je niet meer hoort over deze gedurfde, getalenteerde schrijfster. Maar de roman mist de emotionele zeggingskracht van haar overrompelende, autobiografische ‘Verdwijnpunt’ (2020). ‘Het gouden uur’ heeft drie hoofdpersonen: naast de Nederlandse Mari ook Ahmad en Tarik, beiden afkomstig uit een oorlogsgebied, waar ze op heel verschillende manieren aan ontvlucht zijn. Allebei worden ze geteisterd door gruwelijke herinneringen en getekend door gemis, wroeging, schuld en woede. Versteeg verplaatst zich knap in de idealistische Mari, maar ook in de geknakte mannen. Ze verweeft hun levens en laat zien dat sommige situaties te compl…Lees verder

Een roman over de vraag hoe ingewikkeld het is om het goede te doen wanneer dat indruist tegen de verwachtingen van iedereen en alles om je heen. Oud-soldaat Tarik trok zich uit wroeging terug in een verlaten grensgebied, maar zijn geweten laat hem niet met rust. Ahmad ontvluchtte de oorlog in zijn land, maar stuit op nieuwe obstakels waar hij veiligheid hoopte te vinden. Mari liet haar eigen huis achter nadat haar idealistische project gruwelijk uit de hand liep. Als hun levens met elkaar verweven raken en de geschiedenis zich dreigt te herhalen, heeft dat voor elk van hen beslissende gevolgen. In beeldende en invoelende stijl geschreven. Met name geschikt voor een literaire lezersgroep. Wytske Versteeg (1983) is auteur, essayist en politicoloog. Ze schreef meerdere boeken. Haar werk werd in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen, zoals de Frans Kellendonk-prijs, de BNG Nieuwe Literatuurprijs en de Kwakoe Literatuurprijs.

Over Wytske Versteeg

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Udoweier

Wytske Versteeg (2 mei 1983) is een Nederlands schrijver, essayist en politicoloog.

Versteeg voltooide haar studie politieke wetenschappen in 2005. In hetzelfde jaar won ze de Kwakoe Literatuurprijs voor Het gevoel van groeiend gefluister. Ze publiceerde in 2008 het essay Dit is geen dakloze, dat genomineerd werd voor de Jan Hanlo Essayprijs. Haar debuutroman De wezenlozen uit 2012 leverde haar de Vrouw DebuutPrijs Proza op en stond op de longlists van de AKO Literatuurprijs en de Opzij Literatuurprijs. In 2013 ontving Versteeg voor Boy de BNG Nieuwe Literatuurprijs. Deze roman stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs en is vertaald in het Turks, Deens, Duits en Engels.

Voor haar werk als romanschrijver en essayist werd in 2019 de Frans Kellendonkprijs 2020 aan haar toegekend.

In 2015 schreef ze met Jesse Dijksman het scenario voor de korte film Poppenkast, in het kader van 48 Hour Film Project Rotterdam. De k…Lees verder op Wikipedia