Boek Nederlands

Van rood naar geel : kleuren

Xavier Deneux (illustrator)

Van rood naar geel : kleuren

Xavier Deneux (illustrator)
  • Vanaf 0-2 jaar
Hardkartonnen boek op klein formaat, waarin per spread een kleur aan bod komt: rood, blauw, groen, geel enz. De illustraties bevatten voelelementen: op de rechterpagina is de illustratie uitgesneden, op de linkerpagina ligt de illustratie bovenop het papier.
Onderwerp
Kleuren
Titel
Van rood naar geel : kleuren
Illustrator
Xavier Deneux
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les couleurs
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2013
[20] p. : ill.
ISBN
9789044819410 (hardback)

Besprekingen

Het zeer stevige en fraai vormgegeven kartonboekje Van rood naar geel van de Franse illustrator Xavier Deneux gaat over kleuren. Als (voor)lezer kun je er zelf een verhaaltje bij verzinnen: het beertje op de voorkant heeft allemaal kleuren geschilderd. In dit boekje staat wat hij heeft gemaakt. Op de laatste pagina zie je zijn kleurenpalet.
Elke kleur heeft twee pagina’s: rood, roze, oranje, paars, groen, blauw en geel. Alleen wit en zwart hebben één pagina. Op de laatste bladzijde staan alle kleuren bij elkaar. Links zijn het ballonnetjes, rechts staan alle kleuren op een palet. De grote figuren zijn heel eenvoudig en hebben weinig details, telkens staan één kleur en één vorm centraal.
In de volgorde van de kleuren lijkt geen logica te zitten, maar de opbouw van het boekje is wel consistent. Op de linkerpagina staat telkens een afbeelding met reliëf. Op de rechterpagina is een uitsparing gemaakt waar het reliëf van de linkerpagina precies in past. De vorm van de uits…Lees verder
In dit voelboekje voor peuters staat steeds één kleur centraal. Elke spread bevat links een opgeplakte vorm, rechts is dezelfde vorm uitgestanst, zodat de pagina’s precies in elkaar passen en er op elke pagina iets te voelen is. De illustraties zijn bijzonder vormgegeven, in een warme, grafische stijl met veel aandacht voor kleur en detail. De gekozen afbeeldingen zijn niet alledaags en daardoor niet altijd even gemakkelijk te benoemen voor jonge kinderen, zoals een blauwe duikboot, de contouren van een wit kasteel, een oranjerode zonsondergang die wordt weerspiegeld in een oranje zee. Hardkartonnen voelboekje met afgeronde hoeken en dikke bladzijden. De auteur maakte al diverse peuterboekjes in dezelfde stijl, die in verschillende landen zijn uitgegeven. In dezelfde uitvoering verschenen nog drie delen* over tegenstellingen, cijfers en vormen. Voor fantasierijke kinderen vanaf ca. 2,5 jaar.

Van rood naar geel

In dit kleine kartonboekje vind je meer dan wat je zoekt. Het thema van het boek is 'kleuren'. De kleuren zijn zo eenvoudig en krachtig weergegeven dat het bijna spijtig is om dit boek in kleuterhanden te geven. Bijna! Want het is juist ook de kracht van dit boek, dat kinderen, hoe klein ook, mogen kennis maken met het mooie van deze eenvoud.
Op elke linkerpagina vind je een grote eenvoudige afbeelding, enigszins in reliëf in dik karton. Aan de andere zijde vind je een uitsnijding waarin de kartonnen afbeelding perfect past. Naast de kleuren op zich, is er ook steeds een verband te vinden tussen de prenten. Maar wat, dat vertel ik lekker niet. Deze zoektocht is weggelegd voor de kleine ‘lezer’.