De kinderen van het gezin Propper halen als ze volwassen zijn herinneringen op aan het ouderlijk gezin en maken een reis naar Auschwitz en Birkenau om hun overleden familieleden te gedenken; het wordt geen succes.
Onderwerp
Familie
Titel
Serge
Auteur
Yasmina Reza
Vertaler
Eef Gratama Floor Borsboom
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Serge
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
222 p.
ISBN
9789403149714 (hardback)

Besprekingen

Mens erger je niet aan Serge

In de mooie, nieuwe roman van de Française Yasmina Reza brengen twee broers en een zus een bezoek aan de kampen waarover hun ouders nooit hebben gepraat. Elk personage is op zijn eigen manier ontroerend.

'Joden doen het prima als mest', is de reactie van grote broer Serge op de bonte bloemenpracht in het stadje Auschwitz. Het is het soort humor waar Yasmina Reza (1959) het patent op heeft. Ze brak in de jaren 90 door met het toneelstuk Art en schreef sindsdien diverse toneelteksten (de film Carnage uit 2011 van Roman Polanski is gebaseerd op haar toneelstuk De god van de slachting), filmscenario's en romans.

Haar dialogen zijn hilarische kunststukjes. Maar het tragische besef van de zinloosheid van het bestaan en van het verstrijken van de tijd is waar het in haar werk steeds om draait. Wat zinloosheid betreft, is Auschwitz het duistere dieptepunt in de Europese geschiedenis. Hoewel de oorlog altijd aanwezig is in haar verhalen met Joodse hoofdpersonen, vond Reza het kennelijk tijd om dat dieptepunt met open vizier tegemoet te treden.

Haat en mededogen

In Serge brengen 'de kinderen Popper', Serge, Jean en Anne een bezoek aan Auschwitz en Birkenau. Hiertoe zijn …Lees verder

Auschwitz bezoek je niet op slippers

In de mooie, nieuwe roman van Yasmina Reza brengen twee broers en een zus een bezoek aan de kampen waarover hun ouders nooit hebben gepraat. Elk personage is op zijn eigen manier ontroerend.

'Joden doen het prima als mest', is de reactie van grote broer Serge op de bonte bloemenpracht in het stadje Auschwitz. Het is het soort humor waar Yasmina Reza (1959) het patent op heeft. Ze brak in de jaren negentig door met het toneelstuk Art en schreef sindsdien diverse toneelteksten (de film Carnage uit 2011 van Roman Polanski is gebaseerd op haar toneelstuk De God van de Slachting), filmscenario's en romans. Haar dialogen zijn hilarische kunststukjes. Maar het tragische besef van de zinloosheid van het bestaan en van het verstrijken van de tijd is waar het in haar werk steeds om draait. Wat zinloosheid betreft, is Auschwitz het duistere dieptepunt in de Europese geschiedenis. Hoewel de oorlog altijd aanwezig is in haar verhalen met Joodse hoofdpersonen, vond Reza het kennelijk tijd om dat dieptepunt met open vizier tegemoet te treden.

In Serge brengen 'de kinderen Popper', Serge, Jean en Anne (die door haar broers Nana wordt genoemd) een bezoek aan de voormalige vernie…Lees verder

Het gezin Popper: vader (overleden), moeder, Serge, Jean (verteller) en Nana. Een doorsneegezin, maar met Joodse wortels. Vader was zeer pro-Israël, moeder (ze overlijdt aan het begin van het boek) laat zich cremeren. Herinneringen aan het ouderlijk gezin worden opgehaald door de volwassen kinderen. Zij hebben ieder hun eigen leven geleefd. Serge (één dochter, Joséphine) is gescheiden van Valentina. Jean is nooit getrouwd, en heeft ook geen kinderen. Nana is getrouwd met een Spanjaard, die niet erg wordt gewaardeerd door de Poppers; ze heeft twee kinderen. Er wordt onderling veel gekissebist en geroddeld. Serge, Jean, Nana en Joséphine maken een reis naar Auschwitz en Birkenau, om hun daar omgekomen familieleden te gedenken. Die reis wordt geen succes, voornamelijk vanwege Serge. Na terugkeer gaat het leven zo zijn gewone gangetje, tot Serge ernstig ziek wordt. Bijzonder hoe een roman waarin eigenlijk niet zo veel gebeurt zo ontroerend kan zijn. Dit is een ‘echte Reza’. Reza (1957) i…Lees verder

Suggesties