Boek
Nederlands

Waar geen reden is

Yiyun Li (auteur), Manon Smits (vertaler)
Titel
Waar geen reden is
Auteur
Yiyun Li
Vertaler
Manon Smits
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Where reasons end
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, 2021
143 p.
ISBN
9789046828434 (hardback)

Besprekingen

Een monument van woorden voor een overleden zoon

Een moeder voert in haar hoofd een lange, ontroerende dialoog met haar dode zoon. Yiyun Li verhult nauwelijks dat haar nieuwe roman een autobiografische vertelling is.

Elke middag staat ze halverwege een huizenblok te wachten op haar jongste zoon. Zo kan ze hem zien aankomen als de school uitgaat. Maar Nikolai is dood en zal nooit meer - 'ongehaast als een blauwe reiger' - uit school komen aanlopen.

'Hoe kun je een feit weten zonder het te accepteren?', vraagt ze zich af in de roman Waar geen reden is. En meer nog: 'Hoe kun je iemands keuze accepteren zonder hem in twijfel te trekken?' De 'keuze' van Nikolai - hij pleegde zelfmoord - voegt aan de onmetelijke berg verdriet over het verlies nog een flinke schep vertwijfeling toe over redenen, schuld en verantwoordelijkheid.

De derde roman van de Amerikaans-Chinese Yiyun Li (1972) is een lange dialoog die de moeder in haar hoofd voert met haar dode zoon. Antwoorden op vragen over het waarom van zijn zelfmoord zal ze op de door haar gearrangeerde 'bijeenkomsten' niet krijgen, maar dat is ook niet haar intentie. Ze wil hem simpelweg nog even in leven houden, het verdriet op hanteerbare a…Lees verder

Nog even in leven ★★★★☆

Een moeder voert in haar hoofd een lange, ontroerende dialoog met haar dode zoon. Yiyun Li verhult nauwelijks dat haar nieuwe roman een autobiografische vertelling is.

Elke middag staat ze halverwege een huizenblok te wachten op haar jongste zoon. Zo kan ze hem zien aankomen als de school uitgaat. Soms, tegen beter weten in, kijkt ze de andere kant op, in de richting van de school die haar 16-jarige zoon Nikolai bezocht. Maar Nikolai is dood en zal nooit meer - 'ongehaast als een blauwe reiger' - uit school komen aanlopen. 'Hoe kun je een feit weten zonder het te accepteren?', vraagt ze zich af in de roman Waar geen reden is. En meer nog: 'Hoe kun je iemands keuze accepteren zonder hem in twijfel te trekken?' De 'keuze' van Nikolai - hij pleegde zelfmoord - voegt aan de onmetelijke berg verdriet over het verlies nog een flinke schep vertwijfeling toe over redenen, schuld en verantwoordelijkheid.

De derde roman van de Amerikaans-Chinese Yiyun Li (1972) is een lange dialoog die de moeder in haar hoofd voert met haar dode zoon. Of, zoals Li het de moeder laat zeggen: 'In dit verhaal komen het kind Nikolai en zijn moederlief bijeen in een were…Lees verder

Een jongen van zestien pleegt suïcide. Zijn moeder, een schrijfster, gaat een dialoog aan met hem, waarin de persoonlijkheden van hen allebei op heel eigen wijze naar voren komen. Allebei houden ze van literatuur, van spelen met woorden en van nieuwe woorden maken. Ze grijpen terug naar herinneringen, maar ook het heden speelt een rol. De moeder is net verhuisd, wat nog een dimensie toevoegt aan haar ontheemd zijn na de dood van haar zoon. Vaak is de toon van de jongen plagerig, soms aanvallend, soms geestig. Het intense verdriet van de moeder komt schrijnend naar voren. Een dialoog tussen een jongen die dood is en zijn moeder die leeft, is misschien een vreemd concept, maar het werkt in dit boek omdat de schrijfster beide stemmen overtuigend weergeeft en nooit vervalt tot sentimentaliteit. Dit is geen gemakkelijk boek. De gedachten van beide personages zijn soms filosofisch en veel van de woorden die ze gebruiken zijn verre van gewoon. Maar het is wel een aangrijpend boek voor degene…Lees verder