Een boek lenen uit een andere bib

Heb je een boek nodig dat we niet in de collectie hebben? Kan je je niet verplaatsen naar de bibliotheek die het werk bezit?
Dan kan je het werk online aanvragen en laten overbrengen voor 2 euro.

Interbibliothecair Leenverkeer

Is de titel die je zoekt niet beschikbaar in Elsene of een van de andere Brusselse bibliotheken? Via het Interbibliothecair Leenverkeer (IBL) kan je mits betaling titels aanvragen en laten opsturen uit alle bibliotheken in Vlaanderen. Titels jonger dan 365 dagen komen niet in aanmerking voor een IBL-aanvraag. 

Hoe werkt het?

 1. Meld je aan bij Mijn Bibliotheek en kies hierbij voor ‘Aangemeld blijven’.
  Nog niet geregistreerd in Mijn Bibliotheek? Maak een profiel aan.
 2. Zoek de titel die je wil aanvragen op in de catalogus. Levert een zoekopdracht niets op in de catalogus van Elsene, dan wordt er automatisch een achterliggende zoekopdracht uitgevoerd in de catalogus van het regionetwerk en de Vlaamse catalogus.
  • Is de titel beschikbaar in het regionetwerk? Haal hem gratis op in een andere Brusselse bibliotheek.
  • Niet beschikbaar in het regionetwerk? Ga verder met de IBL-aanvraag.
 3. Klik op “Je zoekopdracht in andere Openbare Bibliotheken” (onderaan de pagina) voor de zoekresultaten in Vlaamse bibliotheken.
 4. Klik in het nieuwe tabblad op de gewenste titel. Op de detailpagina (onder “Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken”) klik je op de button “Laat een exemplaar brengen (2 EUR)”.
 5. Bevestig je aanvraag.
 6. Wanneer de aangevraagde titel aankomt in Muntpunt, krijg je een e-mail en een melding via Mijn Bibliotheek. Dat duurt ongeveer een week.
 7. Je kan de aangevraagde titel afhalen in Muntpunt aan de rode balie (verdieping +1).

Betalen gebeurt achteraf. Het bedrag dat je moet betalen, wordt automatisch op je lidkaart gezet. Dat betekent dat je het bedrag online kan betalen of aan de betaalautomaten in Muntpunt bij een volgend bezoek.

Hoeveel kost het?

 • € 2 per titel uit openbare bibliotheken
 • € 8 per titel uit wetenschappelijke bibliotheken
 • € 0,10 per pagina voor een scan van een artikel
IBL