Livre
Néerlandais

De secretaris

Ahmet Altan (auteur)
Aan het einde van de negentiende eeuw keert de secretaris van de sultan terug uit het Westen naar Turkije, maar raakt verscheurd tussen zijn droom en de harde werkelijkheid van het Osmaanse Rijk.
Titre
De secretaris
Auteur
Ahmet Altan
Langue
Néerlandais
Langue originale
Turc
Titre original
Kiliç yarasi gibi
Éditeur
Amsterdam: Bakker, 2001
316 p.
ISBN
90-351-2265-8

Commentaires

Deze panoramische roman is gebouwd rond Hikmet Bey, de secretaris van de Ottomaanse sultan rond de eeuwwende. Hij is de zoon van de lijfarts van de sultan, heeft rechten gestudeerd in Parijs, waar hij ook kennis heeft gemaakt met een libertijnse spitse levensstijl, die hem zodanig getekend heeft dat hij nog moeilijk kan aarden in Istanbul, de Zetel der Gelukzaligheid, zoals de stad toen genoemd werd. Hij heeft de fantastisch mooie Mehpare Hanim gehuwd, die voor hem een jaar getrouwd geweest is met Sjeik Efendi, hoofd van het soeficonvent. Mehpare Hanim is een wufte, manzieke schoonheid, die hem tot wanhoop zal voeren. Hikmet, verscheurd tussen zijn westerse dromen en de corrupte realiteit van een machtswellustige sultan, zal zich bij een groepje opstandelingen aansluiten. Deze maken gebruik van de oorlog tegen de Bulgaren om een nieuwe grondwet af te dwingen, die komaf zal maken met het despotisme. Maar de ontrouw van zijn vrouw zal hem tot zelfmoord leiden. Dit is de slagader van het…Lire la suite
Ahmet Altan (1950) is een groot kenner van de Turkse historie. Verschillende van zijn publicaties werden echter verboden in Turkije. Dit boek speelt aan het einde van de negentiende, begin twintigste eeuw in het Osmaanse Rijk. De hoofdpersoon Hikmet Bey heeft rechten in Parijs gestudeerd en vestigt zich in Istanbul, Zetel der Gelukzaligheid, zoals Istanbul vaak genoemd werd. Hij wordt secretaris in het kabinet van de sultan, de despotische sultan Abdülhamid II. Aan de hand van gebeurtenissen die plaatsvinden in hofkringen, het leger en een convent, wordt de sfeer uit deze periode van het uiteenvallen van het Osmaanse Rijk treffend beschreven. Niet alleen de romantiek in de welgestelde kringen, meer of minder vrij vergeleken met het leven in Parijs, ook de dreigende sfeer met allerlei spionnen, rebellen, opstanden, samenzweringen en aanslagen wordt beeldend weergegeven. Boeiend en interessant boek met schitterend taalgebruik en veel informatie over een nabij verleden. Kleine druk.

À propos de Ahmet Altan

CC BY 2.0 - Image by d u y g u from lefkoşa/nicosia, north cyprus

Ahmet Altan, né à Ankara le 2 mars 1950, est un écrivain et essayiste turc, rédacteur en chef du quotidien Taraf (en).

Biographie

Famille

Son père est Çetin Altan (en), communiste, député d'un parti ouvrier de Turquie entre 1965 et 1969, et célèbre à l'époque par ses livres et sa contestation du pouvoir des militaires. Il fut emprisonné et torturé pour son opposition au régime militaire.

Son frère, Mehmet Altan est un écrivain, journaliste de télévision et professeur d'économie à l'université d'Istanbul.

Journalisme

Il est rédacteur en chef de l’influent journal Milliyet, puis fondateur du quotidien Taraf, …En lire plus sur Wikipedia