Livre
Néerlandais
Dichtbundel over vrouwen en het vrouwelijk lichaam.
Titre
Oerhert
Auteur
Astrid Haerens 1989-
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2022
71 p.
ISBN
9789025471545 (paperback)

Commentaires

Tot je ook je lichaam verlaat

In 2017 debuteerde Astrid Haerens met de roman Stadspanters, nu is ze de nieuwe Letterzetter van Kortrijk. Haar schriftuur deed al vermoeden dat er ook een dichter in haar schuilt. Die openbaart zich in haar eerste bundel Oerhert.

Oerhert bestaat uit vijf delen. De titels lijken te verwijzen naar een voorstelling waar we getuige van zijn, beginnend met een opkomst en eindigend met een exit. Het is allemaal niet geruststellend. Haerens laat zien hoe beklemmend het voor een mens en meer concreet voor een lichaam kan zijn om vast te zitten in een structuur: die van een opvoeding, de school, een relatie of een patriarchale samen­leving.

Het openingsgedicht lijkt een poging om zichzelf achter te laten, met als doel om een uitweg te vinden: 'je zoekt een doorgang, een uitgang uit de mist, als een houten pop/ balanceert je zware hoofd van links naar rechts, blijf je vooruitgaan// tot alles vertraagt, je ledematen zich als gevulde zakken/ een voor een laten vallen, tot je ook je lichaam verlaat'. Dat lichaam zit bijvoorbeeld vast aan 'de oude restanten van een functioneel gezin'. In een andere passage wil ze zich losmaken van haar roots: 'ik onttrek het gewicht van heel West-Vlaanderen', maar besluit om h…Lire la suite

‘Oerhert’ is een dichtbundel in dromerige en hypnotiserende stijl over vrouwen en het vrouwelijk lichaam. Wat krijgt het vrouwelijk lichaam te verduren, wat is de kracht? En welke krachten zijn erop uit om haar uit te wissen? Een bundel voor echte poëzieliefhebbers. Astrid Haerens (1989) is een Belgische auteur.