Afscheidsbrief van een dochter aan haar vader die ze 70 jaar geleden verloor in een concentratiekamp.
Titre
En je kwam niet terug
Auteur
Marceline Loridan-Ivens
Collaborateur
Judith Perrignon
Traducteur
Reintje Ghoos Jan Pieter Van der Sterre
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Et tu n'es pas revenu
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
111 p.
ISBN
9789023496151 (hardback)

Commentaires

Marcelline Loridan-Ivens (1928) is in Frankrijk een beroemd cineaste. Ze was tot diens dood getrouwd met de Nederlandse filmmaker Joris Ivens. In dit boek schrijft ze na zeventig jaar een open brief aan haar vader, met wie ze als enig familielid in de Tweede Wereldoorlog werd gedeporteerd naar Auschwitz (hij) en Birkenau (zij) en die ze niet meer heeft teruggezien. Wel lukte het hem haar een briefje te schrijven, maar ze kon niet antwoorden vanwege gebrek aan schrijfmateriaal. Haar terugkeer na de oorlog verloopt ook traumatisch: de moeder is hertrouwd en heeft weinig aandacht voor haar, een broer en een zus plegen zelfmoord. De verschrikkingen in het kamp worden breed uitgemeten. In Frankrijk is het boek goed ontvangen, ook vanwege de bekendheid van de schrijfster. Op zich is het een schrijnend document, maar in Nederland zal het weinig toevoegen aan de bestaande Holocaustliteratuur.

À propos de Marceline Loridan-Ivens

CC BY-SA 3.0 - Image by Rob C. Croes / Anefo

Marcelline Rozenberg, dite Marceline Loridan-Ivens, née le 19 mars 1928 à Épinal (France) et morte le 18 septembre 2018 à Paris, est une cinéaste et productrice française.

Elle est notamment connue pour avoir été la compagne de déportation de Simone Veil, pour le monologue qu'elle tient place de la Concorde à Paris dans le film documentaire de Jean Rouch et Edgar Morin, Chronique d'un été (1961), qui est l'un des premiers témoignages filmés de la déportation durant la Seconde Guerre mondiale, et pour son essai autobiographique Et tu n'es pas revenu (Grasset, 2015).

Biographie

Marceline Rozenberg est née de parents juifs polonais émigrés en France depuis 1919. Son père devient un petit industriel fabricant de textil…En lire plus sur Wikipedia