In deze coronatijden willen we je gidsen door het beste van het world wide web.  Je zal versteld staan welke literaire pareltjes en ander moois het internet te bieden heeft. Hou ook onze Instagram- en Facebook-pagina in de gaten voor leuke tips.

Literatuur op het web

Verschillende auteurs nemen dezer dagen het initiatief om online literatuur te plaatsen. Zo leest Gaea Schoeters fragmenten uit haar lievelingsboeken voor. Op de website van De Standaard publiceert Saskia de Coster een spannend vervolgverhaal. Tijd thuis betekent ook tijd om oude klassiekers te (her)ontdekken, zoals op de website van de Digitale Bibliotheek van de Nederlandse Letteren.

En wat dacht je van deze originele toepassingen? De app Lees Lotus biedt je een meditatieve novelle aan, verrijkt met kleur en geluid. Dear Reader is dan weer een app die je favoriete klassieke literatuur omvormt tot woordpuzzels. Op Instagram kan je zoeken naar de hashtag #instapoëzie of #instapoetry en pareltjes ontdekken. Zangeres Florence van Florence & The Machine lanceerde een oproep tot een collectief gedicht. Dichter bij huis zijn Siel Verhanneman en Maud Vanhauwaert aanraders om te volgen.

Visuele poëzie vinden we bij de creativiteit van tal van illustratoren. Carson Ellis, de illustrator van onder meer Kek is tak, lanceerde naar aanleiding van de lockdown #quarantaineart: elke dag geeft ze gekke tekenopdrachten die jezelf en je kinderen bezig houden. Illustrator Oliver Jeffers leest elke dag voor uit zijn prachtige prentenboeken.

Geef je ogen ook voldoende rust en ontdek de literaire mogelijkheden van de Podcast. Iedereen Leest loodst je in dit artikel door de wondere wereld van boekenbabbels en literatuurpraatjes. Luister je graag naar Engelse, Franse, Duitse, Italiaanse, Spaanse of Chinese verhalen? Audible stories biedt uitzonderlijk gratis luisterboeken aan. Klara-stem Sieglinde Michiel leest op de Instagram-account Lockdownlezen voor uit de Decamerone. En ook deze platformen bieden luisterboeken aan.

DSC_45082.jpg

 

Jeugdboekenweek online

Iedereen Leest lanceerde het Jeugdboekenweek-YouTube-kanaal. Daar staan al enkele absolute pareltjes van vertelsessies. Bekijk zeker eens het verhaaltje van Dimitri Leue en Tom Schoonooghe. En verdwaal maar door de rest!

Cultuurconnect liet weten dat iedereen tijdens de coronacrisis gratis Fundels kan gebruiken. Fundels is een app waar je digitale AVI- en prentenboeken kan bekijken. Je speelt er ook spelletjes of bouwt een theaterstuk op basis van de verhaaltjes. Hoe ga je hiervoor te werk?

1/ Download de Fundels-app

2/ Klik op ‘Doorgaan zonder aanmelden’

3/ De 15 boekjes verschijnen bovenaan in het catalogusscherm onder ‘Jouw collectie’

4/ De boekjes zijn beschikbaar tot 3 april. Veel lees- en speelplezier!

De Labland-animatie van Bibliotheek Sans Souci bieden we nu aan op onze sociale media. De kunstige marionetten van Henri Matisse, Camille Claudel en Jackson Pollock zijn ideaal voor ouders die hun kroost de komende weken moeten entertainen. Op onze Facebook-pagina vindt je de 'printables' en lees je hoe je met de marionetten aan de slag gaat. En zoek eens op de hashtag #jeugdboekenweekonline voor nog meer leuke tips!

Jeugdboekenmaand-2020.jpg

 

De krant lezen?

Wist je dat je met jouw Mijn Bibliotheek-account toegang hebt tot het krantenarchief Go Press? Dit lijkt ons het ideale moment om er eens in rond te struinen!

roman-kraft-_Zua2hyvTBk-unsplash.jpg

 

Club Sans Souci-vervangende websites

Begeleidster Aygul van Fyxxi tipt jullie hieronder een aantal toffe website waarop jullie kinderen zelf aan de slag kunnen met STEAM-educatie en programmeren. Zo is Club Sans Souci niet ver weg en blijven jullie kinderen nog eventjes geëntertaind.

Verschillende online-platformen voor coding: 

- Scratch 3.0 om spelletjes te maken

- Lego Story om stripverhalen te maken

- Hour of Code waar je code-uurtjes hebt, gekleed als leuke bekende karakters

- RunMarco: stap voor stap Blockly-taal leren in een spelvorm

- CodeCombat: leren programmeren met Python voor oudere kinderen in een spelvorm

 

Ook dit is een leuke STEAM-tip:

Whizzkids heeft quizjes online gemaakt. Die zijn ook cool voor de kids!

stem-t4l--PnSpCHYKsw-unsplash.jpg

 

Nederlands leren en oefenen

Je kan ook online Nederlands leren en oefenen. Wat denk je van deze tips?

Het Huis van het Nederlands organiseert Babbelut-conversatietafels via Skype. Wil je deelnemen? Hier kan je inschrijven.

Er zijn ook verschillende apps die je Nederlands aanleren, zoals Duolingo of Rosetta Stone. Kinderen die Nederlands willen oefenen kunnen een kijkje nemen op Eduapp. Zoek er naar de apps Bru-Taal, Juf Jannie of Woordix.

Deze websites helpen je om Nederlands te leren en te oefenen:

Veel succes!