Van eigen kweek

Bibliotheek Sans Souci gaat al jaren prat op haar eigen educatieve aanbod en fijne activiteiten. Ook in coronatijden zitten onze bibliotheekmedewerkers niet stil en maken ze van thuis uit de tofste voorleesfilmpjes, educatieve materialen of ander leuks. Hieronder vind je een overzicht.

Educatieve materialen

Hier vind je educatieve tools die je zelf op je kinderen kan loslaten:

Kunstige marjonetten

IMG_0357.JPG

De kunstige marjonetten van Labland delen we hier graag voor alle ouders die hun kinderen moeten entertainen.

Henri Matisse, Camille Claudel en Jackson Pollock komen tot leven als kunstige marjonetten. Lees samen hun levensverhaal, bekijk hun kunstwerken en zoek naar filmpjes. (TIP: "Action Jackson": )

Print deze popjes uit op iets dikker papier en decoreer ze op de wijze waarop de kunstenaars ook graag werkten: Pollock kan je met verf bespatten, Matisse kan je met snippers gekleurd papier beplakken en Claudels lange rok beplak je met zand of beschilder je met modder voor een klei-achtig effect. Bevestig vervolgens alle ledematen en het hoofd aan het lichaam met een splitpen en plak een stokje op de rug van je popjes.

Verhalenkaartjes

img_0615.jpg

De verhalenkaartjes werken op de zelfde wijze als een "story basket". Je knipt alle kaartjes, gooit ze in een mand of kom en trekt er om de beurt een kaartje uit. Aan de hand van de plaatsen, personages, voorwerpen of acties komt een verhaal tot leven. Je kan hier de verhalenkaartjes vinden of je tekent er gewoon zelf: op kaartjes, keien of stukjes hout. Of je gooit verschillende kleine speelgoedjes in een mand en neemt er één voor één een speelgoedje uit. Veel vertelplezier!

Mannetje Tak

img_1085.jpg

Dringend frisse lucht nodig? Ook buiten kan je creatief met kinderliteratuur en verhalen aan de slag!

Beluister het verhaal "Mannetje Tak" van Julia Donaldson en Axel Scheffler. Trek erna je stapschoenen aan, vul een rugzak met een potje plasticine of een rolletje plakband en wandel naar het dichtstbijzijnde park of natuurgebied. Zoek samen met je kinderen naar takjes op de grond: grote, lange, kleine, dikke, gesplitste... takken, alles kan bruikbaar zijn. Bevestig twee bolletjes plasticine ter hoogte van de benen en de armen van je takkenmannetjes (of gebruik hiervoor de plakband). Maak oogjes, haren, kledingstukken... met materialen uit de natuur en speel het verhaaltje na. Veel wandel- en vertelplezier!

 

Tutorials, literaire pictionary en voorleesfilmpjes

dsc_4683.jpg

Onze bibliotheekvrijwilligers en -medewerkers maakten heel toffe literaire filmpjes. Zo zijn er online voorleesuurtjes maar ook voorleesfilmpjes voor volwassenen. We maakten ook tutorials om een verhalendobbelsteen, een magisch boekje of ander literaire spelletjes te maken. Of speel je liever "literaire pictionary"?

Ontdek het op YouTube of Instagram TV!

img_0927.jpg
img_0931.jpg