Voor leerkrachten

Boeken lenen met je klas, een rondleiding ... alles kan. Voor basisscholen hebben we een uitgewerkt aanbod klaar, maar ook klassen uit het middelbaar zijn meer dan welkom (neem daarvoor eerst even contact met ons op).

Hieronder vind je onze scholenwerking. De klasbezoeken hebben vaak plaats in de voormiddag als het lekker rustig is in de bib. Korte klasuitleningen laten we na afspraak ook doorgaan tijdens onze gewone openingsuren.

Neem voor al je vragen en afspraken contact op met de educatieve medewerker van de bib: may.enklaar@elsene.brussels of bel naar 02 515 64 53.

Lager Onderwijs

Introductiebezoek

In het begin van het schooljaar is het goed om een introductiebezoek te organiseren, het is een belangrijke stap om leerlingen wegwijs te maken in de bib.  De leerlingen leren op een speelse manier waar alles zich bevindt, hoe het uitleensysteem werkt, wat er allemaal te vinden is in een bibliotheek, ...

We verkennen samen de bibliotheek op het niveau van de kinderen. Wel starten we altijd met een kamishibai verhaal want "leessocialisatie begint met voorlezen en positieve ervaringen met voorlezen stimuleren het leesplezier en het leesgedrag (bron: lezennl). 

Een introductiebezoek duurt 1 uur. Om een bezoek vast te leggen, stuur je best een mail naar may.enklaar@elsene.brussels

Belangrijk: tijdens elk klasbezoek heb je als leerkracht ruim de tijd om zelf boeken te gaan zoeken en verzamelen die je wil uitlenen via je leerkrachtenkaart; zo kan je educatieve boeken uitlenen, voorleesboeken, DVD's of luisterboeken die je dan in de klas kan gaan gebruiken maar je kan zeker ook de tijd nemen om een leesboek te zoeken voor jezelf dat je misschien later wil tippen aan de klas. De grootste factor bij het bevorderen van leesplezier is de voorbeeldfunctie die jij als leerkracht hebt. 

  Uitleenbezoek

  Boeken uitlenen of terugbrengen zonder een verzoek kan steeds tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Wil je buiten de openingsuren van de bib boeken lenen voor de klas of opnieuw binnenbrengen? Dat is mogelijk! Hiervoor moet je wel eerst bellen om het tijdstip te verifiëren op 02 515 64 50.

  Een uitleenbezoek duurt 30 min tot 1 uur. Om een bezoek vast te leggen, stuur je best een mail naar may.enklaar@elsene.brussels

  Jeugdboekenmaand

  In maart 2023 is het thema voor Jeugdboekenmaand 'Geluk'. We hebben het over je hobby's, passies, vrienden en andere zaken waar je gelukkig van wordt. Maar ook over de dagen dat je minder blij bent en je je angstig of eenzaam voelt.

  Zoals elk jaar organiseren we auteurslezingen en zetten we onze mooiste jeugdboeken in de kijker. Jeugdboekenmaand is een initiatief van Iedereen Leest.

  Kamishibai

  Je kan in de bib een Kamishibai-vertelkastje en vertelplaten op A3 formaat ontlenen. De vertelplaten zitten in een handige draagtas. Door de grote platen kunnen de kinderen vlot meevolgen en op de achterkant van elke prent vind je de voorleestekst voor de leerkracht. We hebben een collectie van 50 kamishibai's voor verschillende leeftijden.

  Materialen uit deze collecties zijn voorbehouden voor toekomstige en huidige leerkrachten, begeleiders en educatief verantwoordelijken. 

  Kleuteronderwijs

  Misschien heb je het al in de straten van Elsene of in de bibliotheek gezien? Bibliotheek Sans Souci heeft een bakfiets, vol met boeken voor peuters en kleuters ... We komen graag bij uw kleuterschool of kinderdagverblijf langs. We brengen een boekenpakket met een thema naar keuze en lezen op de speelplaats ook een paar kamishibai's. 

  Stuur een e-mail naar onze bibmedewerker Willem en hij komt met de bakfiets, gevuld met boeken, naar de klas.

  Materaal

  Informatie in verband met de leerkrachtenkaart, klaskaart, daisy boeken en veel meer vind je hieronder terug

  Daisyboeken

  daisy

  Voor kinderen met dyslexie of andere leesmoeilijkheden hebben we daisyboeken ter beschikking. Meer informatie over daisy’s vind je op www.luisterpuntbibliotheek.be.

  Iedereen die moeilijk of geen gewone boeken kan lezen, kan gebruik maken van Daisy  online. Als bib kunnen hierbij rekenen op ondersteuning van Luisterpunt, de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Dit alles onder het motto: “Iederéén kan lezen!”.

  Daisy-online-boeken zijn voorbehouden voor mensen met een leesbeperking. Ben je blind of slechtziend? Heb je dyslexie of een leerstoornis? Kan je door een fysieke beperking geen gewone boeken lezen? Dan kan je kosteloos via bib Kortrijk een lenersnummer aanvragen voor de Luisterpuntbibliotheek. Aan de onthaalbalie van de bib kan je navragen of je hiervoor in aanmerking komt. Een lenersnummer aanvragen kan snel en makkelijk.

  Lukt het je niet om naar de bib te komen? Dan kan je via Luisterpunt een inschrijvingsformulier invullen, je aanvraag indienen en wachten op goedkeuring.

   

  Met Daisy online kan je gratis boeken beluisteren via het internet op een toestel naar keuze: een Daisyspeler, smartphone, tablet, vaste pc of laptop. De handigste manier is streamen via je mobiel toestel en de gratis app ‘Anderslezen’ (Play Store/App Store). Na inloggen met je lenersnummer en geboortedatum wordt deze app automatisch gekoppeld aan je online boekenplank in Mijn Luisterpunt. Je kan maximaal vijf boeken tegelijkertijd op je online boekenplank hebben staan. Daisy-online-boeken hebben geen uitleentermijn, ze blijven op je boekenplank staan tot je ze inlevert.

  Klaskaart

  Klaskaart

  Een klaskaart is een speciale kaart voor de klas. De leerkracht bewaart de klaskaart en neemt deze altijd mee bij een bezoek aan de bibliotheek. Als boeken verloren gaan of beschadigd raken, is de school hiervoor verantwoordelijk. De klaskaart kan eenvoudig bij de balie worden aangevraagd en is volledig gratis.

  Aan een klaskaart zijn speciale voorwaarden verbonden:

  - De klas kan de boeken of dvd's 6 weken lang uitlenen. Je kan deze materialen nog één keer verlengen.

  - De klas kan 40 boeken of dvd's uitlenen.

  - De klas moet geen leengeld of boetes betalen.

  - De klas kan alleen materiaal lenen van de jeugdafdeling.

  Lerarenkaart

  lerarenkaart

  Als leerkracht heb je vaak heel wat boeken, tijdschriften en films nodig om je lessen voor te bereiden en die te geven. Of je wil een aantal boeken een tijdje in de klas zetten zodat de leerlingen tussendoor ook eens een kijkje kunnen nemen. Het gewone maximum aantal materialen dat je kan lenen, volstaat dan niet. Daarom kan je in de BiB een speciale lerarenpas vragen.

  Vraag naar deze speciale bibliotheekkaart aan de balie. Met deze kaart kun je in totaal 30 materialen lenen, die je 3 weken kunt bewaren. Je kunt deze materialen ook een keer verlengen. Een lerarenkaart kost 2,5 euro.

  Youtube Sans Souci

  youtube

  Op ons youtube kanaal kan je filmpjes terug vinden die je in de klas kan tonen als voorbereiding op een bibliotheekbezoek of gewoon als extra lesmateriaal. We hebben verschillende afspeellijsten waaronder FAQ Sans Souci en (meertalige) voorleesuurtjes.

  In de reeks FAQ Sans Souci overlopen we hoe de bibliotheek werkt. We tonen jou in de filmpjes hoe je best een boek opzoekt in de catalogus, wat je moet doen om een boek te reserveren en hoe je een account aanmaakt op mijn bibliotheek. We beantwoorden hier dus op de meest gestelde vragen.

  - Opzoeken in de catalogus

  - Een boek reserveren

  - Een boek verlengen

  - Een account aanmaken op mijn bibliotheek

  - Ik weet niet wat ik wil: verschillende sites als je niet weet wat je wil (boekenzoeker, ...)